Het Collectief

Supporters maken de club. Wat ons betreft letterlijk. Wij geloven in de kracht van supporters en vinden dat onder FC Groningen-supporters genoeg kennis en kunde aanwezig is om onze club nog mooier te maken. Het woord collectief zegt het al: dat doen we samen. Samen met supporters (van welke groepering dan ook) én samen met FC Groningen. Wij streven naar een duurzame goede relatie tussen club en supporters, want samen kunnen wij mooie dingen bereiken. Het Supporterscollectief wil daarin een faciliterende rol vertolken, door het uitvoeren en ondersteunen van projecten met concrete eindresultaten, waar zowel supporters als de club iets aan hebben. Onze eigenschappen: zichtbaar, actief en betrokken bij FC Groningen.

Ontstaan van het Collectief

gro-hee0506a50In de zomer van 2013 hebben enkele vertegenwoordigers,
(oud-)bestuursleden en (oud-)voorzitters van de diverse supportersgroepen (Groningen Fanatics, Z-Side, Supportersvereniging FC Groningen en Rolly-Side) nagedacht over een nieuwe, veel actievere manier van supporterssteun. Ondanks de specifieke verschillen in beleving tussen alle betrokken groeperingen, is er een belangrijke gemene deler: we willen de clubidentiteit van FC Groningen bewaken en de club met diverse projecten zichtbaarder maken in Stad en Ommeland.

Met deze gedachte in het achterhoofd hebben we een werkgroep gevormd en hebben contact gelegd met het Britse Supporters Direct. Dit is een overkoepelende organisatie, die – gesteund door UEFA en de EU – supporters in heel Europa helpt in het opzetten van democratische organisaties waardoor de supportersinvloeden binnen de clubs worden vergroot. Supporters Direct heeft hierin reeds jarenlange ervaring bij vele clubs in verschillende takken van sport. De werkwijze en opzet verschilt uiteraard per land en per club, maar één ding staat als een paal boven water: overal waar je enthousiaste supporters verbindt, en de gelegenheid geeft mee te denken, neemt de betrokkenheid en de beleving toe. Een win-win situatie voor zowel de club als de fans.

We zijn optimaal gesteund door Supporters Direct. Vertegenwoordiger Ben Shave is tot tweemaal toe naar Groningen afgereisd om onze situatie onder de loep te nemen en ons van goede adviezen te voorzien. Samen hebben we een plan van aanpak gemaakt om te komen tot een geschikte organisatievorm voor ons: Stichting Supporterscollectief FC Groningen. We zijn de eerste supportersorganisatie in Nederland die samenwerkt met Supporters Direct en we zijn zelfs officieel partner. We hebben geregeld contact met Supporters Direct om zaken te evalueren en eventueel bij te sturen. Meer informatie over Supporters Direct en onze twee andere grote buitenlandse partners FSE en CAFE kun je vinden op de pagina met onze Partners.

Volg ons

Twitter

Lekker druk bij ons in de Experience. Oud eerste elftal spelers, Yuri, Antoine en Sander zetten hun krabbel op de "wall of fame" #opendag pic.twitter.com/ljDAr03vOf

Ongeveer 2 maanden geleden op Supporterscollectief's Twitter via Twitter for Android